Rrugica E Kockave Të Balenave... - Secret World

Circondario autonomo della Čukotka, Russia, 689271
35 views

Katia Fittipaldi

Description

Një shtrirje e bregut verior në Ishullin E largët Yttygran, 82 km larg brigjeve Të Alaskës, është bërë një destinacion makabër turistik. Nofullat masive të balenave, brinjët dhe rruazat qëndrojnë horizontale në tokë duke formuar një rrugicë të frikshme. Në përgjithësi është rënë dakord që vendi daton në shekullin e katërmbëdhjetë ose pesëmbëdhjetë, por nëse ishte një vend i shenjtë për fiset vendase që të takoheshin ose thjesht një vend grumbullimi për therje masive, askush nuk e di. Ajo që dimë është se qëndron si një nga vendet më të çuditshme në botë.I zbuluar nga arkeologët Sovjetikë në vitin 1977, ky monument i kulturës Antike Eskimeze do të ishte një ambient shumë i mirë për një film fantazi. Rrugica është thjesht e madhe: shkon përgjatë vijës bregdetare për rreth 500 m, dhe ka një strukturë të ndërlikuar. Rreshti më i afërt në breg është bërë nga kafka balene të ngulura në tokë. Secila prej tyre është më shumë se 2 m e madhe, dhe ato zgjaten 1.5 m mbi tokë. Rreshti tjetër është bërë nga shtyllat e nofullës. Ato ngrihen në një lartësi prej gati 5 m mbi tokë, ndërsa gjatësia e pjesës nëntokësore është rreth 0.5 m. çdo shtyllë ka një diametër prej 0.5 metër. Masa e një kocke të tillë të nofullës është 250-300 kg. Do të kërkonte që disa burra të rritur ta vendosnin në tokë. Rrugica E Kockave Të Balenave fillimisht përbëhej nga 50-60 kafka, 30 nofulla dhe qindra gurë të hedhur me qëllim. Midis rreshtave të kafkave dhe eshtrave, ka rreth 150 gropa për ruajtjen e mishit (dhe në disa prej tyre, ju ende mund të gjeni mbetjet e ushqimit) dhe strukturat prej guri në formë unaze. Një rrugë prej guri 50 m kalon nga gropat e mishit përgjatë kodrës, duke çuar në një platformë të rrumbullakët të sheshtë. Në mes, ka një gur të madh të sheshtë dhe një vatër guri që mban gjurmë hiri. Arkeologët besojnë se Rrugica E Kockave Të Balenave u ndërtua nga një plan i paracaktuar, pasi formon një model të rregullt gjeometrik. Kafkat vendosen në grupe prej dy dhe katër. Ata janë gërmuar në hundën e tokës së pari, në mënyrë që zona masive okupitale të dalë nga toka. Në të njëjtën kohë, arkeologët kanë gjetur shumë pak brinjë ose rruaza në ishull, që do të thotë se nuk ishte vendi ku u therën balenat. Disa kafka kanë vrima në to. Sipas disa shkencëtarëve, kafkat mund të ishin transportuar Në Yttygran pasi ishin zhveshur nga mishi.